
Limenaria
Dupa ce, in articolul anterior, am prezentat partea estica a insulei Thassos, ne indreptam acum spre jumatatea de vest a “insulei de smarald”. Am ales sa ne continuam vacanta pornind, bineinteles, din capitala sa, Limenas (Thassos Town), mergand spre vest in cautarea traditiilor locale si peisajelor perfecte oferite de acest pamant legendar. Am ales ca mijloc de deplasare autobuzele liniei de transport public KTEL, cea mai comoda si ieftina varianta de a calatori spre localitatile principale din insula. Pregatiti cu toata aparatura foto din dotare, baterii si carduri suficiente, am stabilit ca drumul nostru pe coasta de vest trebuie sa treaca neaparat prin satul Prinos.
Skala Prinos si Prinos
Aflasem intamplator de renumita “piata” din Prinos, pe care am vazut-o ca pe un bun prilej de a cunoaste obiceiurile locale ale grecilor. Piata din Prinos are loc in fiecare zi de luni si se desfasoara pe locul unei intregi zone centrale din oras, unde circulatia autovehiculelor se suspenda pe durata pietei. Dorinta de a descoperi marfuri traditionale autohtone, vandute intr-o piata, m-a convins. Banuiam ca vor fi multe subiecte de fotografiat si poate marfuri locale de cumparat, de ce nu ?! …Si nu am gresit!
Skala Prinos
Autobuzul liniei KTEL va poate asigura deplasarea dimineata, la ora convenabila pentru o calatorie turistica, plecand in jurul orei 9 spre Skala Prinos unde se afla al doilea port de feriboturi dupa cel din Limenas. Feriboturile ce pornesc de aici fac legatura cu partea continentala a Greciei, asigurand transportul spre orasul Kavala.
Drumul spre Skala Prinos trece pe langa frumoasa statiune Pachis Beach unde plaja lunga cu nisip fin si umbrelute de stuf pot face deliciul unui sejur impreuna cu intreaga familie. Aici, apa marii este putin adanca, perfecta pentru activitati de snorkeling si fotografie subacvatica. Romanticul golf de la Glyfoneri Beach, aflat in apropiere, va incanta amintirile si va da aroma necesara imaginilor surprinse cu aparatul de fotografiat.
Este bine de stiut faptul ca orarul de circulatie al autobuzelor liniei KTEL este perfect sincronizat cu sosirile si plecarile feriboturilor din portul Skala Prinos. Daca sunteti dornic de cunoastere si pasionat de fotografie, puteti rezerva o jumatate de zi pentru vizitarea acestui mic port al insulei Thassos. Nu trebuie sa ratati monumentul eroilor marii, aflat in imediata apropiere a portului de feriboturi.
Puteti merge, apoi, pe soseaua ce urmeaza linia tarmului, intr-o plimbare de aproximativ 20 de minute, pana la santierul de ambarcatiuni situat de o parte si de cealalta a soselei, oferindu-va prilejul pentru realizarea unor compozitii fotografice inedite. Se pot remarca de la distanta sistemele si utilajele conventionale utilizate pentru ridicarea si fixarea navelor, toate pastrand patina timpurilor trecute.
In Skala Prinos puteti sa va bucurati si de intinsele plaje salbatice cu apa putin adanca aflate imediat dupa santierul naval sau puteti savura delicioase mancaruri traditionale la terasele si restaurantele din zona. Tot aici exista si un camping.
Aceasta zona geografica a insulei Thassos este renumita pentru marile intinderi cu livezi de maslini.
Prinos
Plecand de la Skala Prinos, autobuzul se indreapta spre destinatia noastra, satul Prinos si “piata de luni”. Aglomeratia este prezenta peste tot, pe strazi, pe trotuare, in magazine. Uitasem ca aici, in Thassos, in ziua de luni, grecii isi fac cumparaturi pentru o saptamana.

Piata de flori
O plimbare prin piata de marfuri din Prinos va poate oferi amintirea unei zile in care v-ati umplut sacosa cu produse traditonale: vinuri, miere, masline sau ulei de masline, piersici, legume, mirodenii sau chiar produse traditionale de brutarie. Doamnele nu vor fi dezamagite: pot vizita targul de confectii organizat separat de piata agro-alimentara, cu marfuri variate si preturi pentru toate buzunarele.
Iubitorii de fotografie sau filmari vor avea subiecte din plin. De aceea, recomand utilizarea unui rucsac foto adecvat pentru siguranta aparturii foto-video si miscare lejera in spatii aglomerate.
Kazaviti
Forfota si aglomeratia pietei incep sa scada pe masura ce se apropie orele dupa-amiezii. Avand inca o jumatate de zi la dispozitie, calatoria in aceasta parte a insulei nu trebuie sa se termine fara o vizita in celebrul sat Kazaviti, aflat la cativa kilometri distanta de Prinos, ascuns intr-o vale, printre munti. Amatorii de suveniruri si de fotografie vor fi incantati.
Alaturi de satul Theologos, Kazaviti reprezinta pentru insula Thassos una dintre cele mai importante zone traditionale si de interes turistic. Numele “Kazaviti” dat satului se traduce simplu: “casa si vin”. Acesta provine chiar din dorinta locuitorilor zonei de a pastra intacte traditiile locale. Regiunea se remarca prin podgoriile si productia de vinuri.
Satul cu strazile pavate cu piatra impresioneaza prin frumusetea arhitectonica traditionala a caselor si prin atmosfera pitoreasca a teraselor si restaurantelor din piata centrala cu platani. Este bine de stiut ca aici, in Kazaviti se poate face o vizita la Biserica Sf. Gheorghe, construita tot din piatra. Nu trebuie uitat faptul ca in acest sat, anual, in luna septembrie, are loc un festival de dans grecesc traditional unde se pot admira costumele populare dar si stilurile de dans specifice fiecarei regiuni din insula Thassos.
Skala Sotira
Lasand in urma Skala Prinos calatoria poate continua mergand tot spre vest, pe soseaua ce strabate paralel litoralul insulei Thassos. Se a junge in localitatea numita Skala Sotira. Localitatea prezinta importanta pentru iubitorii vacantelor individuale. Se pot intalni in zona locuri special amenajate pentru campare, aflate in apropierea plajei. Din Skala Sotira se poate ajunge la Manastirea Agios Panteleimonas. Pentru aceasta trebuie sa ajungeti in satul Sotiras de unde se merge mai departe, spre manastire.
Skala Kallirachi
Urmatoarea destinatie pentru calatorii entuziasti dornici sa cunoasca oameni si locuri noi ar trebui sa fie Skala Kallirachi. Aceasta asezare, dezvoltata turistic in ultimii ani, este reprezentativa pentru obiceiurile locuitorilor din aceasta parte de vest a insulei. Este bine cunoscut faptul ca aproape fiecare sat din aceasta zona are si un mic port la malul marii, unde pescarii au casute de vara construite chiar pe mal. Aici locuiesc vara, iar pe timpul iernii isi adapostesc ambarcatiunile.
Calatoria noastra de vacanta continua mergand spre sud, spre orasul Limenaria. Este o destinatie pe care o recomandam iubitorilor de mare, dar si celor cu spirit explorator. Este un loc ideal pentru a va completa albumul cu amintiri si imagini ce ies din tiparul unui peisaj obisnuit. Aici puteti pune in valoare la maximum calitatile tehnice ale aparatelor voastre de fotografiat sau de filmat.
Limenaria
Finalul expeditiei noastre turistice ne gaseste calatorind spre sud pe drumul ce parcurge jumatatea vestica a insulei, la o distanta de 42 de kilometri fata de orasul Limenas, ajungand in stiunea turistica Limenaria. Localizat in partea de S-V a insulei Thassos, orasul este al doilea ca marime dupa Limenas.
Renumit ca o statiune ce ofera vizitatorilor variate posibilitati de petrecere a vacantei, orasul Limenaria este recunoscut prin diversitatea tavernelor, restaurantelor, cafenelelor si barurilor situate in cladiri aflate chiar de-a lungul plajei din centrul orasului.
Vizita in Limenaria ar trebui sa inceapa din portul de ambarcatiuni aflat aproape de centrul orasului. Inainte sa traversati spre micul port, puteti face o incursiune pe colina din apropiere, ce are marcata intrarea pe traseul de urcare spre culme chiar langa pod. Urcarea dureaza aproximativ 10 minute, este accesibila tuturor, iar privelistea ce vi se va dezvalui este deosebita. Punctul de belvedere ofera panorama asupra plajei, a centrului orasului si a micului port de ambarcatiuni.
De aici, de pe culme, puteti vedea in fata voastra o cladire ce domina orasul. Este cladirea pe care localnicii o numesc “Palataki”. Construita in anul 1904, aceasta a fost sediul companiei germane care s-a ocupat cu exploatarea minelor din insula Thassos. A fost utilizata pana anul 1963, cand a fost abandonata. Astazi se afla in proces de restaurare.
Langa Palataki mai pot fi intalnite ruinele unei foste fabrici si ceea ce s-a mai pastrat dintr-o veche mina de metale.
Iubitorii de fotografii si admiratorii apusurilor de soare vor fi impresionati de frumusetea peisajului oferit de plaja Metalia Beach aflata in apropiere, intr-un mic golf, de unde se poate observa impunatorul munte Athos ce domina orizontul.
Daca timpul va permite, ar trebui sa vizitati si locul numit “Coroana din Limenaria”. Aflat in apropiere, locul s-a remarcat prin construirea recenta a unui ansamblu statuar din marmura. Asemanator, ca tema, cu celebrul Stonehenge, Coroana din Limenaria este compusa din 12 pietre de marmura masiva amplasate circular pe care au fost sculptate semnele zodiacului.
Sfaturi utile !
- In Grecia, dar mai ales in insula Thassos, veti intalni denumirile unor localitati exprimate in moduri diferite, denumiri ce pot fi gasite chiar si pe harti geografice. Pentru evitarea unor confuzii, este bine de stiut ca termenii ca Skala (trad. Portul) si Paralia (trad. Plaja) apar asociati denumirilor localitatilor de care zonele mentionate prin acestia, apartin. De exemplu veti intalni localitatea Prinos notata simplu “Prinos” dar si portul aflat la cativa km. de aceasta numit si cunoscut tuturor ca “Skala Prinos”. La fel, in Grecia continentala, veti gasi orasul Katerini avand in apropiere plaja numita “Paralia Katerini”. Evitarea confuziei cu acest mod de atribuire al denumirilor este importanta daca sunteti in situatia de conversa cu vreun localnic, chiar si cu soferii autobuzelor de transport, cu personalul de la casieriile de bilete pentru feriboturi etc.
- Este bine sa stiti ca in majoritatea localurilor publice unde sunt terase sau restaurante puteti comanda portii de mancaruri pentru luat “acasa”. Trebuie doar sa mentionati atunci cand faceti o comanda ca doriti sa va fie pregatita la pachet. Grecii vor intelege exact ce doriti daca folositi expresia “... for take away, please !”
- In Thassos sezonul culesului de masline incepe in luna noiembrie. Linistea si calmul satelor sunt inlocuite de forfota si activitatile locuitorilor legate de culesul maslinelor si transportul lor.
- Daca sunteti un iubitor al traditiilor si doriti sa cunoasteti si alte locuri cu produse traditionale, va recomandam “Piata de sambata” din orasul Kavala. Puteti ajunge foarte usor la Kavala, traversand cu feribotul din Skala Prinos. Traversarea dureaza aproximativ 75 de minute. Piata este organizata doar sambata, pe o strada din apropierea portului Kavala, circulatia fiind inchisa pe intreaga zi. Intoarcerea din Kavala in insula Thassos este facilitata de orarul liniilor de feriboturi care traverseaza aproximativ din 2 in doua ore, ultima plecare spre insula fiind in jurul orei 18.
Recomandari pentru fotografii entuziasti
- Rucsacul sau geanta foto trebuie sa includa obligatoriu si un kit sau accesoriu de curatat lentilele aparatelor de fotografiat sau de filmat.
- Daca obiectivul aparatului de fotografiat sau de filmat s-a stropit intamplator cu picaturi din apa marii, nu intarziati sa-l stergeti cu instrumentele adecvate. Orice intarziere a operatiunii de curatare a obiectivelor va produce evaporarea apei si aparitia pe lentile a unor periculoase pete saline ce pot afecta straturile antireflex sau mecanismele expuse ale acestora. Atentie, daca au aparut asemenea pete nu incercati sa le stergeti cu materiale uscate. Aproape sigur praful salin va zgaria suprafetele expuse. Folositi kit-uri cu solutii de curatare lichide si pompe de suflat cu aer
Vacanta placuta in insula Thassos!
Mulțumim, foarte utile și frumos prezentate informațiile